Kozmetika

RYŽA a jej účinky na pleť

Ryža sa po celom svete pestuje už tisíce rokov a vo väčšine ázijských krajín je základnou potravinou. Táto prastará potravina je však už dlho považovaná za tajnú skrášľujúcu ingredienciu pre zdravú a žiarivú pleť. V tomto článku sa dozviete, aké sú jej účinky na pleť a pre koho je táto zložka vhodná.

HISTÓRIA RYŽOVÉHO TAJOMSTVA KRÁSY

Ako základ ázijskej kuchyne si ryža postupne našla cestu aj do ázijských kozmetických produktov. Už za dynastie Čching používali čínske ženy zvyšnú vodu z umývania ryže na čistenie a rozjasnenie pleti. V Japonsku sa zasa Gejše kúpali vo vode z ryžových otrúb, aby mali jemnú pokožku. Ženy v Kórei, Číne a Japonsku už dlhodobo používajú túto jednoduchú ingredienciu nielen na pokožku, ale aj na vlasy. Dokonalým príkladom sú ženy z dedinky Huangluo v Číne, ktoré používajú ryžovú vodu na pokožku a vlasy dodnes. Ženy v tejto dedinke majú vlasy dlhé v priemere 1,8 metra.

RYŽA V KOZMETIKE DNES

Dnes môžeme ryžu nájsť v mnohých kórejských alebo japonských produktoch a to v rôznych formách. Najčastejšie sa v produktoch nachádza vo forme ryžovej vody alebo ryžového extraktu, ale môžeme ju nájsť aj ako ryžový fermentovaný filtrát („ryžové víno“) alebo ryžové otruby. Ryža je prírodná ingrediencia a je bohatá na výživné zložky, ako sú vitamíny A, C a E, antioxidanty, minerály, inozitol, proteíny, lipidy a množstvo ďalších. Ide o látky, ktoré pomáhajú upokojovať a regenerovať pokožku. Toto malé kúzelné zrnko však v sebe skrýva omnoho viac výhod.

AKO FUNGUJE RYŽA A AKÉ SÚ JEJ ÚČINKY NA PLEŤ?

ANTI-AGINGOVÉ ÚČINKY (ÚČINKY PROTI STARNUTIU)

Existuje niekoľko dôkazov, že ryža môže znížiť alebo spomaliť starnutie pokožky. Štúdia dokazuje, že vďaka jej antioxidačným vlastnostiam (konkrétne inozitol) dokáže vyhladiť už existujúce vrásky. Okrem toho môže ryža pomôcť inhibovať aktivitu elastázy (enzýmu, ktorý poškodzuje proteín elastín), čím prispieva k pevnejšej pokožke a pomáha tak redukovať jemné linky a vrásky.

Najvýraznejšie účinky proti starnutiu má najmä fermentovaná ryžová voda. Fermentovanú ryžu nájdeme napríklad v nočnej maske Abib – Rice Probiotics Overnight Mask Barrier Jelly. Ryžový extrakt z otrúb v kombinácií s probiotikami udržiava zdravie pokožky a zároveň ju hĺbkovo hydratuje a zjemňuje. Ryžový ferment môžeme tiež nájsť v esencií PURITO – Fermented Complex 94 Boosting Essence, ktorá je okrem toho nabitá množstvom ďalších účinných ingrediencií, ako napríklad Bifida Ferment Lysate, 3% niacinamid, adenozín a množstvo ďalších.

Abib – Rice Probiotics Overnight Mask Barrier Jelly 80ml
PURITO – Fermented Complex 94 Boosting Essence 150ml

VYROVNÁVA TÓN PLETI

Ako sme spomínali, ryžová voda má antioxidačné schopnosti podobné vitamínu C a preto je skvelou voľbou v boji proti hyperpigmentácií. Pomáha zosvetliť starecké škvrny a hyperpigmentáciu spôsobenú ultrafialovým žiarením (slnkom). Vďaka ryži môžete však hyperpigmentácií aj predísť. Štúdie totiž ukázali, že má významné fotoprotektívne vlastnosti, vďaka čomu účinne chráni pleť pred škodlivým slnečným žiarením. Skvelou voľbou je napríklad opaľovací krém BEAUTY OF JOSEON – Relief Sun : Rice + Probiotic SPF50+ PA++++, ktorý okrem ochranného faktoru obsahuje aj extrakt z ryžových otrúb a tým zvyšuje ochranné účinky tohto krému.

O tom, ako bojovať s hyperpigmentáciou, si môžete prečítať v našom článku: HYPERPIGMENTÁCIA: 10 ÚČINNÝCH INGREDIENCIÍ

BEAUTY OF JOSEON – Relief Sun : Rice + Probiotic SPF50+ PA++++

UPOKOJUJÚCE ÚČINKY

Ryža obsahuje aj kyselinu linolovú, mastnú kyselinu, ktorá má protizápalové účinky, ktoré upokojujú pokožku a tlmia zápal alebo podráždenie. Môže tiež upokojiť podráždenie spôsobené rôznymi kožnými ochoreniami, ako napríklad ekzém alebo akné. Okrem protizápalových vlastností má aj skvelé hojivé účinky, hlavne po podráždení pokožky laurylsulfátom sodným, ktorý sa nachádza v mnohých šampónoch alebo mydlách a môže vyvolať alergickú reakciu.

POSILŇUJE KOŽNÚ BARIÉRU a ZLEPŠUJE HYDRATÁCIU

Okrem toho že ryžová voda stimuluje proces hojenia, pomáha tiež posilňovať kožnú bariéru a zvyšuje tak hydratáciu pleti. Zlepšenie ochrannej bariéry kože môže byť prospešné hlavne pre ľudí s atopickým ekzémom.

POUŽITIE

Na ryži je skvelé to, že ide o jemnú, prírodnú ingredienciu, ktorá je nedráždivá a preto je vhodná pre všetky typy pleti, vrátane citlivej. Ide o zložku, ktorú si na pleť môžete aplikovať ráno aj večer (podľa typu produktu). Ako pri všetkých nových zložkách, ktoré začleňujete do svojej rutiny, odporúčame vyskúšať produkt s obsahom ryže na kúsku kože (napríklad na predlaktí), aby ste si overili, že použitie tejto ingrediencie nevyvolá na vašej pleti alergickú reakciu.

Ide o bezpečnú, prírodnú zložku a zatiaľ neexistuje žiadna ingrediencia, s ktorou by sa ryža nemohla kombinovať. Naopak sa odporúča kombinácia s opaľovacím krémom, keďže ryžový extrakt má fotoprotektívne účinky.

RYŽA V ZOZNAME INGREDIENCIÍ

Môžeme ju nájsť v niekoľkých formách, ako napríklad:

  • Ryžová voda (Rice water)
  • Ryžový extrakt alebo výťažok z ryže (Rice extract)
  • Gamma-Oryzanol (látka, ktorá sa získava z oleja z ryžových otrúb)
  • Olej z ryžových otrúb (Rice bran oil)
  • Ryžové zrná (Rice grains)
  • Fermentovaná ryža (Rice ferment)

TIPY NA PRODUKTY:

I’m from – Rice Toner 150ml
THANK YOU FARMER – Rice Pure Gel and Cream 80ml
Cosrx – Ultimate Nourishing night mask 60ml

Ryža si zaslúži viac než len miesto vo vašej kuchyni. Môže vám pomôcť s upokojením podráždenej pleti, s hyperpigmentáciou, dehydratovanou pleťou, ale aj s jemnými linkami a vráskami. Existuje množstvo typov produktov s obsahom tejto prírodnej zložky, z ktorých si môžete vybrať.

Disclaimer: Ak trpíte kožnými problémami, vyhľadajte prosím odbornú pomoc. Tento článok slúži len na informačné účely a nie je určený ako náhrada odbornej lekárskej pomoci.

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.