Kozmetika

SKVALÁN a jeho účinky na pleť

Hoci je skvalán na kozmetickom trhu už veľmi dlho, nevenuje sa mu toľko pozornosti, ako iným zložkám, napríklad kyseline hyalurónovej alebo vitamínu C. Skvalán je však jedinečná, ultra všestranná ingrediencia, vďaka ktorej bude vaša pokožka hydratovaná a žiarivá. V tomto článku sa dozviete, čo to skvalán je a aké sú jeho výhody pre našu pokožku.

SKVALÁN vs. SKVALÉN

Dva pojmy, s ktorými ste sa mohli stretnúť v zložení vašich produktov sú skvalán skvalén. Spočiatku to môže pôsobiť ako pravopisná chyba. No nie je to tak. Aký je teda medzi nimi rozdiel?

SKVALÉN

Skvalén s písmenom E je tuk, produkovaný v pečeni a vylučovaný mazovými žľazami, aby chránil a hydratoval našu pokožku. Tvorí asi 14-16% kožného mazu. Ide o látku produkovanú našim vlastným telom, ktorá našu pokožku chráni pred poškodením voľnými radikálmi. Má teda antioxidačné účinky. So zvyšujúcim sa vekom však jeho produkcia postupne klesá, preto je dôležité ho našej pleti dodávať pomocou produktov.

Tento našim telom produkovaný skvalén však nie je príliš stabilný. To znamená, že keď je vystavený kyslíku a UV žiareniu, môže ľahko oxidovať a premeniť sa na peroxid skvalénu, ktorý je komedogénny (upcháva póry) a môže stimulovať tvorbu akné.

SKVALÁN

Skvalán s písmenom A, je vlastne hydrogenovaná verzia skvalénu. To znamená, že nemá žiadne dvojité väzby a premieňa sa na mastnú kyselinu, čím sa stáva výrazne stabilnejším a menej náchylným na oxidáciu. Preto sa práve skvalán používa v kozmetickom priemysle omnoho častejšie. Nevýhodou však je, že po zmene chemickej štruktúry stráca svoje antioxidačné účinky. Má však množstvo ďalších skvelých výhod.

AKO SKVALÁN FUNGUJE A AKÉ SÚ JEHO ÚČINKY NA PLEŤ?

Najdôležitejšou funkciou skvalánu je udržiavanie hydratovanej pokožky. V bunkách našej pokožky funguje ako prirodzená bariéra a tak zabraňuje strate vody. V skvaláne sa však skrýva omnoho viac.

HYDRATÁCIA A POSILNENIE KOŽNEJ BARIÉRY

Keďže je prirodzenou súčasťou kožného mazu, pomáha zadržiavať v pleti vlhkosť a zabraňuje tak transepidermálnej strate vody (TEWL), čo pomáha obnovovať pružnosť a pevnosť pokožky. Vďaka tomu je tiež nápomocný v posilňovaní ochrannej bariéry kože.

UPOKOJUJÚCE ÚČINKY

Jednou z mnohých výhod skvalánu je, že ponúka upokojujúce účinky. Môže byť skvelým pomocníkom pri začervenaní, suchej alebo šupinatej pleti a je vhodný aj pre citlivú pokožku. Pravidelná aplikácia skvalánu môže pomôcť minimalizovať a zmierniť podráždenie pleti.

ANTIBAKTERIÁLNE ÚČINKY

Ide o zložku, ktorá je prekurzorom pre syntézu steroidov. Taktiež je štrukturálne podobná beta-karoténu, koenzýmu Q10 a rôznym vitamínom, napríklad K1 alebo E. Vďaka týmto vlastnostiam môže mať antibakteriálne účinky a tak pomáhať v liečbe akné alebo ekzému.

JE NEKOMEDOGÉNNY

Mnoho ťažkých hydratačných krémov má neblahú povesť, že upchávajú póry a tak vedú k tvorbe akné. Skvalán je však veľmi ľahký, hydratačný a považovaný sa nekomedogénnu zložku (neupchávajúcu póry). Vďaka tomu je vhodný pre všetky typy pleti.

ANTI-AGINGOVÉ ÚČINKY

Vďaka hydratácií pokožky a zlepšeniu pružnosti pomáha skvalán znižovať výskyt jemných liniek a vrások. Zlepšenie elasticity pokožky môže pomôcť najmä zrelej pleti.

REGULUJE PRODUKCIU KOŽNÉHO MAZU

Keďže skvalán je prirodzenou súčasťou kožného mazu a napodobňuje tak to, čo naša pokožka prirodzene produkuje je skvelým pomocníkom v regulácií kožného mazu. Zabudnite preto na pravidlo, že mastná pleť nemôže používať oleje. Môže to byť pre ňu naopak prospešné.

PURITO – Plainet Squalane Oil 100 30ml

Z ČOHO SA SKVALÁN ZÍSKAVA?

V minulosti sa skvalán získaval zo žraločej pečene, kde sa nachádza vo vysokých koncentráciách. Našťastie dnes sa od týchto metód upúšťa a používa sa rastlinná alternatíva skvalánu. Najčastejšie sa získava z rastlín, ako sú olivy, ryžové otruby, pšeničné klíčky alebo napríklad z cukrovej trstiny.

POUŽITIE

Skvalán môžeme nájsť v produktoch buď v čistej forme (jednozložkový) alebo v zložení s ďalšími účinnými ingredienciami (viaczložkový). V čistej forme ide o olej, ktorý by ste mali na pleť nanášať ako posledný, prípadne môžete pár kvapiek oleja pridať do vášho hydratačného krému. Môže však byť súčasťou rôznych produktov, ako napríklad čistiace produkty, masky alebo krémy.

Ide o nekomedogénnu, jednoduchú a telu prirodzenú zložku, ktorá je vhodná pre všetky typy pleti, vrátane citlivej. Keďže ide o olej s veľmi ľahkou konzistenciou, funguje skvele aj na mastnej pleti. Môžete ho používať každý deň, ráno aj večer, podľa toho, ako to vašej pleti vyhovuje. Nezabúdajte na to, že aj keď ide o olej, v dennej rutine ho aplikujeme pod krém s ochranným faktorom.

Ako pri každej novej zložke, ktorú sa chystáte zahrnúť do svojej rutiny, je dôležité daný produkt otestovať na kúsku kože mimo tvár (najčastejšie na predlaktí), ako tzv. patch test.

KOMBINÁCIE

Skvalán sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú zložku a v súčasnosti neexistuje ingrediencia, ktorá by sa nemala so skvalánom používať. Naopak sa odporúča jeho kombinovanie s účinnými látkami ako sú AHA, BHA a PHA kyseliny alebo napríklad s retinoidmi, pretože pomáha upokojiť pokožku a upevňuje ochrannú kožnú bariéru.  

TIPY NA PRODUKTY:

PURITO – Plainet Squalane Oil 100 30ml

Purito Plainet Squalane Oil je jednozložkový, čistý produkt, ktorý obsahuje len 100% skvalán. Tento skvalán pochádza z cukrovej trstiny, takže je vhodný aj pre vegánov. Ide o skvelý produkt vhodný pre všetky typy pleti. Neobsahuje parfumáciu, alkohol, parabény ani éterické oleje, vďaka čomu je vhodný aj pre citlivú pleť. Taktiež je vhodný pre tehotné ženy. Ide o veľmi ľahký olej, ktorý sa dobre vstrebáva na pleti a dodáva jej dostatočnú hydratáciu. Jeho ďalšou výhodou je, že ho okrem pleti môžete použiť aj ako olej na vlasy.

ĎALŠIE TIPY NA PRODUKTY SO SKVALÁNOM V ZLOŽENÍ:

KraveBeauty – Oat So Simple Water Cream 80ml
AMPLE:N – Ceramide Shot Cream 50ml
Purito – Dermide Cica Barrier Sleeping Pack 80ml

Skvalán je magická všestranná ingrediencia, ktorá dodáva pleti hydratáciu a celkové zdravie pokožky. Pre našu pokožku je to dobre známa zložka a preto je vhodná pre všetky typy pleti, suchú, citlivú, mastnú, či zrelú.

Disclaimer: Ak trpíte kožnými problémami, vyhľadajte prosím odbornú pomoc. Tento článok slúži len na informačné účely a nie je určený ako náhrada odbornej lekárskej pomoci.

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.