Kozmetika

ARBUTÍN a jeho účinky na pleť

Hyperpigmentácia je popri akné a vráskach jedným z najväčších problémov pleti. Každý z nás by chcel mať žiarivú pleť s rovnomerným tónom. V spojení s hyperpigmentáciou počúvame hlavne o vitamíne C alebo niacinamide. Stále populárnejším sa však stáva práve arbutín. V tomto článku sa dočítate, aké sú jeho účinky na pleť a ako ho správne používať.

ČO JE ARBUTÍN?

Arbutín je organická zlúčenina, ktorá sa získava z listov ovocia, ako sú napríklad hrušky, čučoriedky alebo brusnice, ale môže byť vyrobený aj synteticky. Ide o prirodzene sa vyskytujúci antioxidant, ktorý pomáha v boji proti hyperpigmentácií pleti. Tento derivát hydrochinónu sa považuje za zlatý štandard používaný na zosvetlenie pokožky. Aj keď je hydrochinón veľmi účinný, má bohužiaľ množstvo nežiadúcich účinkov a preto sa môže používať len pod prísnym lekárskym dohľadom. Arbutín je naopak veľmi jemný a môže pleti priniesť množstvo výhod.  

AKO ARBUTÍN FUNGUJE A AKÉ SÚ JEHO ÚČINKY?

Arbutín je zložený z hydrochinónovej a cukrovej skupiny. Hydrochinónová skupina umožňuje arbutínu blokovať enzým tyrozinázu, čo je kľúčový enzým podieľajúci sa na produkcií kožného pigmentu melanínu.

Aj keď obsahuje hydrochinónovú skupinu, nemá nežiadúce účinky ako čistý hydrochinón. Je to vďaka tomu, že sa v našej pokožke rozkladá veľmi pomaly a tak je naša pleť vystavená iba malým dávkam hydrochinónu.

HYPERPIGMENTÁCIA

Jeho hlavným účinkom je rozjasnenie a vyrovnávanie nerovnomerného tónu pleti. Ako sme už spomínali, tlmí enzým tyrozinázu, ktorý pomáha pri produkcií melanínu. Vďaka tomu môže zabrániť vzniku tmavých škvŕn alebo pomôcť s ich vyblednutím, čo vedie k rovnomernejšiemu tónu pleti. Je účinný na všetky typy hyperpigmentácie (slnkom spôsobená, starecké škvrny alebo napríklad melazma). Zabraňuje tiež vzniku nových škvŕn a pieh po vystavení pleti slnečnému žiareniu.  

Ako hyperpigmentácia vzniká a ako jej predísť, si môžete prečítať v našom článku: HYPERPIGMENTÁCIA: čo ju spôsobuje, ako jej predchádzať.

POMÁHA V LIEČBE JAZIEV PO AKNÉ

Podobne ako jeho schopnosť zbaviť pleť tmavých škvŕn, je skvelým pomocníkom pri zbavovaní sa červenofialových jaziev po akné (post-zápalovej hyperpigmentácie).

Post-zápalová hyperpigmentácia

ROZJASŇUJE POKOŽKU

Vďaka tomu, že zabraňuje tvorbe tmavých škvŕn a zbavuje pleť jaziev po akné, zabezpečuje pleti rozjasňujúci efekt. Rovnomerný tón pleti zabezpečuje, že vaša pleť vyzerá zdravšie a žiarivejšie.

JEMNÝ A ŠETRNÝ K POKOŽKE

Zatiaľ čo iné zložky na rozjasnenie pleti môžu pokožku vysušiť a podráždiť, arbutín sa považuje za jemnejší a menej dráždivý. Je to práve vďaka tomu, že sa jeho účinne zložky uvoľňujú v pokožke veľmi pomaly. Preto môže byť lepšou voľbou pre ľudí s citlivejším typom pleti.

ALFA-ARBUTÍN vs. BETA-ARBUTÍN

V produktoch môžeme túto zložku nájsť v niekoľkých formách. Niektoré obsahujú alfa-arbutín alebo deoxyarbutín, v iných môžete nájsť beta-arbutín. Rozdiel je veľmi jednoduchý. Alfa-arbutín a deoxyarbutín sú syntetické formy, zatiaľ čo beta-arbutín je rastlinná forma arbutínu.

Obe formy potláčajú produkciu kožného pigmentu melanínu. Štúdie však ukázali, že alfa-arbutín je stabilnejší a asi 10-krát účinnejší ako beta-arbutín.

Vzorce alfa a beta-arbutínu

PRE KOHO JE ARBUTÍN VHODNÝ?

Ide o ingredienciu, ktorá sa považuje za bezpečnú a preto je vhodná pre všetky typy pleti. Pred prvým použitím však nezabudnite na tzv. patch test, kedy produkt otestujete na kúsku kože (napríklad na predlaktí), aby nedošlo k podráždeniu pleti.

POUŽITIE

Môžete ho aplikovať na celú tvár alebo priamo na miesta s hyperpigmentáciou (napríklad na jazvy po akné). Ak ho aplikujete na celú tvár, vyhnite sa okoliu očí a úst. Okrem tváre ho môžete použiť aj na starecké alebo slnkom spôsobené škvrny na rukách alebo hrudníku. Považuje sa za bezpečnú ingredienciu, ktorú môžete používať dvakrát denne.

Po aplikácií nechajte produkt pár minút pôsobiť, aby sa absorboval do pleti a následne naneste hydratačný krém. Arbutín môže spôsobiť vyššiu citlivosť pokožky na slnečné žiarenie. Preto v rannej rutine nezabúdajte na používanie opaľovacieho krému. Krém s ochranným faktorom tiež pomáha v boji proti tvorbe nových hyperpigmentácií spôsobených slnkom.

Prvé výsledky je možné na pleti pozorovať asi po 1-2 mesiacoch pravidelného používania. Záleží to však od hĺbky hyperpigmentácie, preto buďte trpezlivý.

ARBUTÍN A TEHOTENSTVO

Ako sme spomínali vyššie, arbutín obsahuje hydrochinónovú skupinu. Hydrochinón sa považuje za látku s množstvom nežiadúcich a škodlivých účinkov, ako napríklad podráždenie, štípanie alebo kontaktná dermatitída. Preto by sa tieto látky nemali počas tehotenstva používať.

KOMBINÁCIE

Arbutín sa vo všeobecnosti môže kombinovať s väčšinou zložiek. Samotné zmiešanie viacerých účinných látok by však vašej pleti nemuselo vyhovovať a mohlo by ju podráždiť.  

Bezpečné je napríklad kombinovanie s vitamínom C, ktorý je taktiež antioxidant a pomáha vyrovnávať tón pleti. Taktiež ho môžete kombinovať so zložkami ako niacinamid, kyselina hyalurónová, kyselina kojová alebo napríklad AHA kyseliny (alfa-hydroxy kyseliny).

TIPY NA PRODUKTY:

The INKEY List – 2% Alpha Arbutin 30ml
BEAUTY OF JOSEON – Glow Deep Serum : Rice + Arbutin 30ml
modest. – Alpha-arbutin + B3 Serum 30ml

Arbutín je neuveriteľne silná ingrediencia rozjasňujúca pokožku, ktorá pomáha pleti zbaviť sa hyperpigmentácií. Aj keď je v porovnaní s hydrochinónom menej účinný, má omnoho lepší bezpečnostný profil a menšie množstvo nežiadúcich účinkov. Je vhodný pre všetky typy pleti a môžete ho kombinovať s množstvom ďalších látok. Je preto skvelou voľbou, ak sa chcete zbaviť nerovnomerného tónu pleti.

Disclaimer: Ak trpíte kožnými problémami, vyhľadajte prosím odbornú pomoc. Tento článok slúži len na informačné účely a nie je určený ako náhrada odbornej lekárskej pomoci.

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.